donderdag 10 november 2011

Oosterse Bekade Gorzen

In 1492 kreeg mr. Gerard Numan van Keizer Maximiliaan van Oostenrijk slikken, gorzen en rietbroeken ten zuidwesten van het Oudeland van Strijen cadeau. Hij mocht het gebied bedijken en kreeg er ook de ambachtsheerlijke rechten over. Wij kennen het gebied als de Ambachtsheerlijkheid van Cromstrijen, groot 1100 ha. wat zich na 1945 kon ontwikkelen tot een van de grootste en modernste landbouwbedrijven in Nederland. Er werden o.a. suikerbieten, aardappelen, rogge en graan verbouwd. Het gebied was niet toegankelijk voor publiek in die tijd, maar lag er als een hof van Eden met vele boomsoorten omringd, waar wel heel hard werd gewerkt.
Als onderdeel van Deltanatuur werd in 2009 en 2010,  60 ha landbouwgrond ingericht als natuur-en recreatiegebied Oosterse Bekade Gorzen. 
Tot voor kort waren dit nog omdijkte weilanden. Samen met de Hoogezandsche Gorzen en de natuurgebieden bij Strijen Sas vormen zij het waterlandschap de 'Oeverlanden Hollands Diep'.
We vinden het gebied ten ZO van Numansdorp en ten O van Numansgors De wisselende waterstanden die bereikt worden omdat de dijk op een plaats is doorgestoken zodat het water van het Hollandsch Diep er weer kan inlopen zorgen voor grote variatie in het gebied. Riet en grasland met kreken en stroompjes, slikken en gorzen zijn een paradijs voor zeldzame vogelsoorten op doortrek, om voedsel te zoeken of om te broeden. Ook moeras-en waterplanten gedijen door de afwisseling. Voor de vissen ontstaat een nieuw paaigebied. De tweede dijk landinwaarts is extra verstevigd omdat deze nu een belangrijke waterkering is geworden. De watersnood van 1953 ligt nog vers in het geheugen van veel Numansdorpers. Er zijn 56 mensen verdronken. De zgn. Rinkelpit is gebleven. Volgens een volksverhaal liggen er goudstukken die je als het hard waait hoort rinkelen. Helaas is er nooit een goudschat gevonden. Door de aanleg van recreatieve paden, een ligweide, een vlonder en strekdam lopen een stuk het gebied in, is het goed recreeren. In de directe omgeving van de Oosterse Bekade Gorzen zijn fietspaden aangelegd met daarlangs de knotwilgen die voorheen langs de dijk stonden. Via de Schuringsehavenkade is het bereikbaar, maar betreden is nog steeds voor eigen risico. Gidsen en vogelaars van het Hoeksche Waards Landschap houden hier excursies. Vrijwilligers wierpen een wal op voor oeverzwaluwen.

1 opmerking:

  1. beste Els,

    Vorig weekend was ik tussen Loggervliet en De Rinkelpit. Ik had er eerder nog niet van gehoord. Thuisgekomen even gesnuffeld of ik hier wat achtergrondinformatie over kon vinden. Zo kwam ik op jouw mooie blog terecht en las de informatie over o.a. de Ambachtheerlijkheid. Om dat regelmatig dingen over de Hoekschewaard ben ik nooit eerder op je blog terecht gekomen. Is je blog al lang online? Mijn bevindingen van deze middag zijn te zien en te lezen op: http://www.reclips.nl/pagina111.html

    Groet René Koster

    BeantwoordenVerwijderen