donderdag 30 januari 2014

De Hoeksche Waard- de moeite van het ontdekken waard!

In de Nieuwlandsche polder ligt de Greup wat ooit een zelfstandig dijkdorp was, met een zgn. dwangmolen. Omwonenden waren verplicht hier hun koren te laten malen tot ongeveer 1850. In de Gemeente Atlas van Jacob Kuyper uit 1868 werd Greup aangeduid als Groep, gelegen tussen de Blaauwe Steenweg en de Smitsweg tot aan de Vliet een riviertje gescheiden van de gemeente Westmaas. Deze buurtschap behoorde bij de gemeente Mijnsheerenland. Door de veranderde samenstelling van gemeenten werd het na 1983 gemeente Binnenmaas en omdat kortelings de gemeentegrenzen wat zijn bijgesteld is de buurtschap Greup nu gesplitst in Binnenmaas en Oud-Beijerland.
Omdat de Stougiesdijk erdoor loopt wordt door de bewoners gesproken over 'ik woon op Stougie'. Er was een halte van de tram waar het vee werd gebracht om vervoerd te worden en er waren koffiehuizen. Bij een koffiehuis was een balk waar men de paarden aan vastmaakten. Een wildwesttafereel op het oog en dat klopte ook wel, want er werd menigmaal gevochten door de jongelui. De bevolking waren boeren arbeiders die alleen in het seizoen werk hadden, dus over het algemeen arm.


Zij beschikten wel over een openbare lagere school, een kerk en een christelijke zangvereniging. Er was een voetbalveld wat ook als feestterrein werd gebruikt op Koninginnedag.



De inmiddels bijna 80-jarige IJsclub is verplaatst naar de Kreek die als je deze uitschaatst met een beetje klunen op het Vuurbaken kan komen, als het ware rond tot aan de Blaauwe Steenweg, waar naar verluid ooit een haventje geweest moet zijn.

De school is nu woonhuis, maar de inmiddels meer dan 100 jaar oude Greupkerk is nog volop in gebruik. Regelmatig vinden er orgelconcerten plaats en bij meebrenging van een dominee kan er gehuwd worden. De kerk is hulpkerk van de Hervormden uit Mijnsheerenland. Er staat een de Graaf orgel en er worden nog zondagdiensten gehouden. Ook hier liggen enkele boerderijen, waarvan enkele nog in bedrijf. Een rij woonhuizen uit de veertiger/vijftiger jaren en vanzelfsprekend losse woningen aan de dijk, want Greup is landelijk gelegen. In de omgeving is gelegenheid voor een hapje en een drankje. Duik je met de fiets naar de wegen door het akkerland dan vind je een stopplaats in de omliggende dorpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten