vrijdag 26 september 2014

“Een boom opzetten, over bomen”.

In ons taalgebruik ontlenen we enkele gezegdes aan bomen. Dat duid er op dat ze er al heel erg lang zijn. Het is dan ook een vaste plant met een stam van hout en een kruin, ze eten met de wortels en groeien op verschillende gronden. In Sambeek staat een linde van 800 jaar oud, in Breukelen een beuk met een stam van 8 mtr. dik. Een oerboom (eik) kan wel een paar duizend jaar oud worden. Wat vertellen bomen ons?

Een netwerk van organismen tussen bomen; schimmels, insecten, vogels en vleermuizen is een reden om bomen te laten staan. Oprukkend asfalt doet ons weleens vergeten dat bomen de longen van de aarde zijn; ze nemen stikstof op en geven zuurstof af. Een honderdjarige beuk met een bladoppervlak van 1500 m2 kan in de jaarlijkse zuurstofbehoefte van 10 mensen voorzien. Beeldbepalend zijn de bomen op de dijken waarmee ze de status van Nationaal Landschap verlenen aan de Hoeksche Waard. Stabiele bomen zijn bestand tegen storm en zware sneeuwval.
Koeien en schapen zoeken bij zonnig weer een schaduwplek en bij hevige regen een schuilplaats, bevorderlijk voor de melkproductie van koeien. De iep of olm was de boom van Ceres, de Romeinse godin van de landbouw. De esthetische en rustgevende invloed van bomen zijn onmiskenbaar.




Zuiddiepbos







Je hoeft niet meteen het bos op te zoeken hoewel we er een paar hebben in de Hoeksche Waard. Qua leeftijd zijn er zeker imposante reuzen te bewonderen, gewoon bij jezelf in het dorp. Geïmponeerd kijk je langs de stam omhoog naar het rijke bladerdak in deze zomertijd. De volkscultuur kende veel bijzondere bomen. In de Asterix en Obelix verhalen wordt met maretak een magische toverdrank gemaakt. Thee van wilgenbast zou koorts verlagend werken. De rode beuk gaf status aan het huis en voor het pletten van vlas werd beukenhout gebruikt. Ziedaar hoe het werkwoord 'beuken' ontstond en dat leidde tot de uitdrukking 'de beuk erin'. Beukenhout is geliefd bij meubelmakers en in de bouw, evenals het hout van eiken wat symbool staat voor levenskracht en duurzaamheid.




If the oak is out before the ash you will only get a splash,
If the ash is out before the oak you will surely get a soak”.

Mensen aanschouwen de natuur om weersvoorspellingen te doen.



De verhogingen in het water waarover vlassnijders liepen werden laningen genoemd. Het park in Oud-Beijerland heeft laningen waar prachtige bomen groeien zoals op mijn foto is te zien. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten