zaterdag 4 februari 2012

De Kriekenboogerd

Nog maar 160 jaar geleden was Oud-Beijerland een dorp van enkele huisjes, wat boerderijen en heel veel bomen en gaarden. Dit bleef zo tot na WO II waarna er geleidelijk aan voor meer woningbouw en industrie werd gekozen. De laatste prive tuin met fruitbomen lag tot voor kort in het park de Laning. De toegang tot de tuinen bestond via planken over de sloot. Als de fruitbomen in bloei stonden in de Laning, de Croonenburgh, het Pad van Jongejan, de Ossebil, de Binnenpad in Zandpad en Polder, Koninginneweg, Langeweg en Zinkweg was het een bloemenzee. Er groeiden ouderwetse appel-en perensoorten en er waren bessentuinen. Ooit waren hier 185 boomgaarden. In 1908 besloot de centrale Tuinbouwvereniging HW om aan de Ooststraat een veilinghuis te bouwen, waardoor winkelcentrum de 'Veilingpassage' haar naam heeft te danken. Later
kwam er een vele malen groter gebouw aan de Koninginneweg totdat de veiling naar Barendrecht is
verhuisd en Zuidwijk is gebouwd. Waar Oud-Beijerland buiten haar grenzen bekend om was waren de krieken, een soort grote zwarte kersen, waarvan werd verteld dat ze alleen op Oud-Beijerlandse grond wilden groeien. Rondom Oud-Beijerland waren dan ook verscheidene 'Kriekenbongerds' zoals ze toen werden genoemd vol met reusachtige bomen. Al in 1850 stuurde burgemeester A. Vogelsang aan de minister van Binnenlandse Zaken Thorbecke, als relatiegeschenk tweemaal een mandje Oud-Beijerlands fruit, Wilsies en Klerken -de vroege en de late krieken. De eigenaren verpachtten de kersen al, als ze nog aan de bomen hingen. Opkopers brachten deze zachte pikzwarte kers hoofdzakelijk op de Rotterdamsche en Londense Markt. In 1878 werden op het Marktplein 10.000 kg krieken geveild voor prijzen varierend van 9 tot 14 gulden de 100 pond. In de eerste dagen van juli zette de toenmalige eigenaar van Hotel de Oude Hoorn (nu Moods) een advertentie in de plaatselijke bladen om drie kriekenzondagen te benoemen. Afhankelijk van het gewas; de eerste of laatste van de maand. Uit alle dorpen van de Hoeksche Waard en van Voorne en Putten kwamen zij (vooral de jongelui) die paard en rijtuig bezaten hier heen om 'kersen te eten'. Deze stonden dan al op bordjes op lange tafels gereed. Het was een feest van eten, dansen, plezier en verliefdheid.  De Oud-beijerlanders zelf namen er weinig deel aan, maar de kasteleins hadden er een goeie dag aan. Dit duurde tot begin 20ste eeuw. Oude boomgaarden verdwenen, er werden zoveel nieuwe aangeplant dat de beperkte afzetmogelijkheden van toen werden overvoerd waardoor de prijs sterk daalde. De reusachtige bomen waarvan de kersen met ladders met 42 sporten van werden geplukt, leverden in WO I goed brandhout. Slechts een paar hebben WO II nog overleeft, maar zijn uiteindelijk ook onder de bijlslagen gevallen. 
Anno 2012 hebben we weer een 'Kriekenboogerd', maar dan in de vorm van een plattelands Camping annex Bed en Breakfast, vergader-of andere ruimtes. Midden tussen de akkerbouw aan de 2e Kruisweg nabij Oud-Beijerland. 
Na jarenlang geduld en heel veel inspanning ziet het er dan eindelijk naar uit dat Willeke en Joost v.d. Pligt hun droom in april a.s. werkelijkheid zien worden.  Geboren op een boerderij in de Hoeksche Waard en intussen ambassadeur van het Hoeksche Waards Landschap waren reden genoeg om op het stuk land tegenover het huis waar Willeke vroeger heeft gewoond 'De Kriekenboogerd' te realiseren. De kinderen worden groter en zelf vinden ze kamperen op een kleine camping het allerleukste om te doen in de vakantie. Met hun tekening besloten ze BBX architecten in de arm te nemen. Aangesloten bij Vekabo kregen ze goeie tips en adviezen om aan de slag te gaan. Zo'n huis zou zo maar in de sneeuw van Oostenrijk passen. Binnen is vooral voor lichte kleuren gekozen. De kriekenboogerd is zo gebouwd dat de faciliteiten voor camping en B&B zijn gescheiden en beschikt over 5 kamers, voorzien van prive sanitair en een prive loggia met uitzicht op de polders. Een kamer op de begane grond is geschikt voor minder validen. Het lijkt me er heerlijk in het zonnetje! Ook nog 2 vergaderzalen, een met beamer.
Het kampeerterrein heeft 27 toeristische plaatsen, 2 trekkershutten en een camperplaats. Natuurlijk zijn de trampoline en jeu de boules er ook. Wie wil nou niet een plaatsje van 12 meter breed midden in de polder! Oh ja het sanitaire gedeelte is geheel verwarmd en gasten kunnen gratis douchen. Ook is er een wasmachine en droger aanwezig, want je weet het maar nooit met het hollandse weer.
Met het gezin zijn bomen geplant, streekgebonden struiken en druiven. Wat kleinvee zal het geheel nog completeren. Op de website is uitgebreide informatie te vinden. Alweer zo'n geweldig initiatief om het toeristisch Hoeksche Waard op de kaart te zetten.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten