dinsdag 31 januari 2012

De Verhalenkaravaan


Kortavonden is een Hoekschewaerdse oitdrukking om aen te gèven dat men 's avonds van ongeveer kwart ôver zèven tot kwart ôver negen bai elkaer op visite ging om nieuwties oit te wisselen, verhalen te vertellen en spelleties te doen. Hiermee werden d'n lange donkere wintermaenden "korter" gemaekt. Bôvendien slaet "kort" op d'n duur van d'n visite. Glad nie te lang, want d'n volgende morgen moest men weer vroeg op om naer z'n werk te gaen.




In 2001 is het begrip Kortavond opnieuw geïntroduceerd als project “verhalen vertellen in de huiskamer” uit het programma de C-Factor. Samen met de Hoekschewaardse vertelgroep “De Verhalenkaravaan” is opnieuw het project Kortavond georganiseerd.
Het idee is gebaseerd op de oude traditie van de “Kortavonden” dat men bij elkaar op visite kwam om de lange donkere winteravonden aangenamer door te kunnen brengen. Dit jaar heeft een aantal vertellers onder leiding van Mia Verbeelen, een professionele verhalen vertelster uit Antwerpen, zich voorbereid op een verhaal waarin bomen een belangrijke rol spelen. Het thema “bomen” is ook het thema van de wereldverteldag. Deze dag wordt elk jaar gehouden op 20 maart.

Ik koos zelf het boek 'the giving tree'' en vond deze foto er bij passen.
Daarnaast kunnen de verhalenvertellers putten uit hun eigen verhalenbestand. Voor alle duidelijkheid: de verhalen worden niet in het dialect verteld, maar voor sommigen zijn de Hoeksche Waardse klanken niet vreemd. Het leuke aan de vertelsessies in de huiskamers is dat ook de visite uitgenodigd wordt om te reageren op de verhalen en misschien met een eigen verhaal te komen.

Een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde avond is het publiek.
Het publiek voor deze avonden wordt door de gastvrouw/-heer uitgenodigd. Voordeel hiervan: de gastgevers weten wie zij in huis halen, maar ook dat een gevarieerd gezelschap ontstaat van buren, familie, kennissen en collega’s. Iedereen kan diegenen uitnodigen van wie zij denken dat zij zo’n avond leuk vinden.
Het aantal toehoorders is afhankelijk van de grootte van de huiskamer en van de beschikbare zitplaatsen. Stelt u zich voor een verjaardag van zo’n 12 tot 20 mensen.
Het is prettig als de gasten ontvangen worden met een kopje koffie/thee, een koekje of een plakje koek, en wellicht halverwege de avond, nog een verfrissend glaasje sap, wijn of iets anders aangeboden krijgen. “Een aangelengd besje is ook welkom”.
De opstelling van de avond is simpel: een kring stoelen met een opening waar de vertellers hun verhaal kwijt kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten