maandag 18 november 2013

Bakkerijmuseum

Vroeger waren er in elk dorp heel veel bakkers met een eigen bakkerij en winkel. Zo ook in Maasdam aan de Hoeksedijk. Bakker Jan de Koning bakte brood net als zijn vader en grootvader. Officieel is hij er al een poosje mee gestopt, maar met de laatste molendag ging hij toch weer aan de slag. Zijn bakkerij is nu museum en wie een bezoekje aan hem brengt ruikt buiten al de heerlijke geur van brood en appeltaarten. 


Wat kost het een moeite en vlijt eer dat het graan van de akker als het brood van de bakker
door het keelgat glijdt.

Gelukkig was Jan ook verzamelaar van alles wat met de bakkerij te maken heeft en was het pand uit 1880 al twee keer uitgebreid.  Daarmee kon hij toen de winkel was verkocht, de voorraadkamer (bakkersschuur) voor de opslag van takken en houtkrullen om de oven te stoken, inrichten tot museum. Een foto van zijn ouders ontbreekt niet, maar ook die prachtige ouderwetse schoolplaten is wel even genieten. 


Wie het kleine museum een bezoekje brengt kan zich heel goed een beeld vormen hoe het er vroeger aan toe ging in een bakkerij. Je kan het zo gek niet bedenken of Jan heeft het wel tentoongesteld. Oude voorraadblikken voor bakkersproducten, snoeppotten en bakblikken. De opmerkzame kijker zal er ook herinneringen aan sigaren-en kruidenierswaren ontdekken. Dat komt omdat de bakkerswinkel vroeger ruim voorzienend was voor de buurt.


Jan kan zich het gebruik van de stenen oven nog herinneren. Deze werd met takkenbossen verwarmd en als de stenen begonnen te gloeien werd de as uit de oven geveegd en kon het brooddeeg erin. De dag begon zodoende al erg vroeg, want voordat de winkel openging moest het brood in de schappen liggen. 

Met ingang van 2014 gaat De Oude Bakkersschuur elke laatste zaterdag van de maand vanaf 08.00 uur 's morgens open. Jan bakt meergranenbollen, eierkoeken, speculaas en bolussen. Op aanvraag kunnen er kinderfeestjes worden georganiseerd waarbij ze zelf iets mogen bakken, maar ook groepen zijn welkom voor een rondleiding.
Het museum is te vinden aan de Hoekschedijk 3a te Maasdam. Tel. 078.6761403. En is de bakker telefonisch niet te bereiken zijn mailadres is; jandekoning1@hotmail.com

7 opmerkingen:

 1. Wat zijn de openingstijden en dagen van dit museum?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het heeft geen vaste openingstijden, maar ik las toevallig vandaag dat het te bezichtigen is en dat er brood is gebakken. 25.01.14

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe kan ik contact opnemen voor informatie over een kinderfeestje? op het telefoonnummer wordt niet opgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, hoe ziet een kinderfeestje eruit voor 6 jarigen? en is de bakkersschuur rolstoeltoegankelijk?
  mvg,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goedendag, ik heb een mail gestuurd maar nog geen reactie. Ik zal vast te ongeduldig zijn, maar wat is de reactie tijd ongeveer.
  ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem zal geen antwoord ontvangen denk ik

  BeantwoordenVerwijderen