dinsdag 12 november 2013

De Verhalenkaravaan

Kortavonden is een Hoeksche-waerdse oitdrukking om aen te gèven dat men
’s avonds van ongeveer kwart ôver zèven tot kwart ôver negen bai elkaer op visite ging om nieuwties oit te wisselen, verhaalties te vertellen en spelleties te doen. Hiermee werden d’n lange donkere wintermaenden “korter” gemaekt. Bôvendien slaet “kort” op d’n duur van d’n visite. Glad nie te lang, want d’n volgende morgen moest men weer vroeg op om naer z’n werk te gean.
Van wanneer de oorspronkelijke kortavond dateert is niet precies bekend. Wel is zeker dat het begrip begin 1900 al zijn intrede deed. Om in de jaren vijftig onder invloed van radio en televisie weer te verdwijnen. Bij hen die van het eiland komen en er getogen zijn is het fenomeen nog wel bekend.

Marco Holmer



In Alcazar

In 2001 is het begrip Kortavond opnieuw geïntroduceerd door de toenmalige voorzitter van de Culturele Kring Eelse Bies elk jaar als project “verhalen vertellen in de huiskamer” voortgezet. Op enig moment is de naam 'Verhalenkaravaan' ontstaan. We trokken met een opgesierde caravan langs scholen.

Afscheid van voorzitter Eelse Bies met een zelfgemaakt thuisdiner door vertellers op 16 februari 2013.
Diny en Bert v.d. Linden uit Maasdam stelden hun huis beschikbaar.

We konden terugzien op een leuk verteljaar met workshop door Mia Verbeelen uit Antwerpen





Na een gezamenlijk optreden in Alcazar begonnen we welgemoed aan de huiskamer vertellingen. De samenstelling van de groep bestaat wel uit Hoekschewaarders, maar het vertellen in dialect wordt alleen maar door Marjolein v.d. Stouw gedaan.

450 jr. bestaan van Oud-Beijerland met historische vertellingen, maar ook op diverse scholen het thema van het jaar over gezond eten en snoep.


Els van Gemeren
We worden uitgenodigd bij de Historische Vereniging in Oud-Beijerland en stellen een boerengezin voor waarbij ons improvisatievermogen sterk op de proef wordt gesteld. Dit lukt bij de een beter dan bij de ander. We zijn wel een ervaring rijker. We worden erg veel uitgenodigd in verzorgingshuizen of op een plek waar ouderen bijeen komen. Reminiscentieverhalen worden erg op prijs gesteld. 

 



Cees van Gent             
 Tiny Buissing


Als we in de huiskamer worden uitgenodigd gaan we daar met twee of drie vertellers naar toe. Naderhand schrijven we een verslag zodat we allemaal kunnen genieten van elkaars belevenissen.
Deze zomer kregen we les van Hans van Woerkom en bezochten we Galerie Kralingen om Eric Borrias aan het werk te zien.                             

                                                                                                                    

Bel Tecla Bovenberg om een afspraak met ons te maken. 0186.621005








HOEKSCHEWAARDS LANDSCHAP NODIGT UIT!

Communiceren tijdens een evant noemde men heel vroeger 'Kortavonden'. Wanneer het werk gedaan was en de warme maaltijd binnen dan liep men (een km of wat) naar de buren om nieuwtjes uit te wisselen over familie, de oogst en de prijzen op de markt. Men ging vroeg slapen omdat de nieuwe dag altijd heel vroeg begon. 40 jaar geleden gingen we nog een avondje stappen tussen acht en twaalf uur. Naast het praatje kwamen daar een dansje en een drankje bij.

Jan .d. Wall is niet alleen verhalenverteller,
maar ook een uitstekend muzikant op de gitaar.
Hoekschewaards Landschap viert dit jaar feest vanwege haar 40-jarig bestaan. De Jubileumcommissie wilde ook een Hoeksche Waardse gewoonte inpassen in haar programmering en vroeg daarom leden van de Verhalenkaravaan voor een gezellig avondje Kortavonden in combinatie met muziek. Leden van de Verhalenkaravaan zijn dit jaar geschoold door de bekende verhalenverteller Hans van Woerkom. Hun verhalen zijn divers. Hoekschewaards Landschap nodigt iedereen uit te komen luisteren naar verhalen (of er misschien wel zelf een willen vertellen) tijdens een ouderwets gezellig avondje Kortavonden met een drankje. Op 8 november in het Nationaal Landschap Centrum met trio Jan van der Wall te Numansdorp en op 15 november in Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt te Oud-Beijerland met accordeonist Koen van Kleef.
Inloop voor beide avonden vanaf 19.00 uur.
8 november; Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1c, Numansdorp
15 november; Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt, Zalmpad 11, Oud-Beijerland. 
Bert v.d. Linden verteld over nesten rapen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten