woensdag 27 november 2013

Bram Roza Festival

Het jaarlijks terugkerend 10-daagse Bram Roza Festival op het Gors in Nieuw Beijerland had dit jaar als thema TOPPUNTEN OP HET GORS.
Poezie, literatuur en kunst komen tot uiting in de natuur. Maatje van Eck kunstenares combineerde dit jaar het thema met cultuurhistorie, nl. de Roza-punt.
Nederlanders zijn dol op puntjes sparen en plakken. In dit geval betreft het de Middenstand van Oud-Beijerland die in de tweede helft van de vorige eeuw onder bepaalde voorwaarden Roza-punten aan het winkelend publiek uitdeelde als er aankopen waren gedaan. 10 Roza-punten werden gewisseld voor 1 plakpunt en als een kaart hiermee was vol gespaard kon men deze inwisselen voor guldens. Dat deze actie de Middenstand geen windeieren heeft gelegd weet de heer Edel nog erg goed en Maatje van Eck zocht hem op voor haar kunstproject.
De heer Edel voormalig eigenaar van de boekwinkel op de Oostdijk heeft voor haar herinneringen hierover opgehaald en dit heeft Maatje via https://vimeo.com/74361288, vastgelegd. Hier valt te beluisteren hoe de middenstand de klant over de drempel wist te halen om inkopen te doen bij de deelnemers en te concluderen dat kleine beetjes tot grote inkomsten kunnen leiden.

Het Bram Roza Festival wordt jaarlijks in september gehouden en is een groot succes. Kinderen werken onder begeleiding van plaatselijke kunstenaars mee aan een project en ook bekende Nederlanders weten de weg naar Nieuw Beijerland te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten