donderdag 12 januari 2012

Cursus Tuinreservaten HWL

Een artikel wat mij laatst opviel in Het Kompas kwam van het Hoeksche Waard Landschap over de cursus 'Tuinreservaten' die landelijk de aandacht heeft getrokken. Sommigen onder u zullen bij het woord reservaten denken aan Noord-Amerika, maar als we dan aan een wildernis denken dan wordt hier wel een begeleide wildernis mee bedoelt. Vooral voortgekomen uit het feit dat de natuur in ons land onder druk staat. Ook HM Koningin Beatrix sprak over duurzaamheid in haar kerstboodschap.
Een jaar of 6 geleden werd in Frankrijk een organisatie opgericht waarbij particuliere tuinen die voor vogels zijn ingericht zich daarbij kunnen aansluiten en dan een bordje aan het tuinhek hangen.
Twee jaar geleden begon beeldend kunstenaar Erik van Ommen met een proefproject voor Tuinreservaten en noemde dat mijn 'Tuinparadijs'. In korte tijd leverde dit zoveel aanmeldingen op dat de levensvatbaarheid afdoende werd bewezen.
VARA's 'Vroege Vogels' startte hierop radio-en TV uitzendingen met het programma 'Tuinreservaten'.
De overheid geeft minder geld uit aan de natuur. Er zijn in Nederland ruim 5 miljoen tuinen. Door deze zo natuurlijk mogelijk in te richten en met elkaar te verbinden blijft de groene stroom bestaan. Het project Tuinreservaten bundelt de krachten van die stroom, onder het motto 'Stop het stenen tijdperk'.
Er zijn inmiddels 5000 tuinen aangemeld als tuinreservaat en die hebben echt hun buitenterras niet op hoeven geven.

Ik kan me nog herinneren dat we vroeger thuis vaak een egel in de tuin hadden of tijdens warme zomeravonden er vleermuizen rond het huis fladderden. Als u dit nog steeds heeft dan bent u een van de weinig gelukkigen, want deze fenomenen worden steeds zeldzamer. Ook de huismus komt bijna niet meer voor.

De werkgroep cursussen van het HWL ontwikkelde de cursus tuinreservaten waaraan vorig jaar 15 mensen deelnamen. In 5 theorie avonden en 2 excursie ochtenden werden met cursisten en 7 gastdocenten uit eigen gelederen de mogelijkheden verkend om een eigen tuinreservaat te maken. In het bezit zijn van een tuin, ook al heeft die de omtrek van een postzegel is hierbij voldoende.

Op de eerste avond kijken we naar de Hoeksche Waard als Nationaal Landschap en wat de kernkwaliteiten zijn van de natuur die hierbij hoort. Door verstedelijking is er verlies aan biodiversiteit zoals dus het wegblijven van genoemde diersoorten etc. Ook passeren hedendaagse trends de revue (sierperken in grind e.d.)
Op de daaropvolgende avonden die elke keer twee maal een uur cursus bevatten en een koffiepauze om ervaringen uit te wisselen of vragen te stellen komen de vogels, vlinders, waterdieren en egels aan de orde, alsook de soorten bomen, struiken en kruiden die je kunt toepassen. Als we denken aan een tuinreservaat is het navolgende een aardige richtlijn.

– Een natuurlijke vijver met een geleidelijke oever.
– Struiken en bomen met vruchten, bessen en noten.
– Zo min mogelijk bestrating.
– Klimplanten en struiken met doornen naast of tegen een gevel.
– Natuurlijke beschutting waar egels onderdoor kunnen.
– Een soortenrijke beplanting met structuur.
– Inheemse planten voor rupsen, vlinders en bijen.
– Composthoop.
– Rommelhoekjes en takkenhopen.
– Nestkastjes voor vogels, zoogdieren en insecten.
HWL stelt de inhoud van de cursus en het cursusmateriaal ter beschikking van de Vereniging voor Natuur-en Milieueducatie, de IVN, omdat er landelijk belangstelling is getoond voor deze cursus. IVN en 'Vroege vogels' tuinreservaten werken samen en willen deze cursus omvormen tot een die in het gehele land gegeven kan gaan worden. Zodra dit materiaal beschikbaar is wordt er opnieuw een cursus 'Tuinreservaten' aangeboden door HWL. Voor inschrijving mailt u naar cursussen@hwl.nl.
De brochure hoe maak ik een tuinreservaat is op te halen bij het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten