zaterdag 28 januari 2012

Randstadrail en Historie

Wie door het centrum van Oud-Beijerland wandelt, komt deze gevelsteen tegen uit 1609. Het laat een smidse zien uit de 17e eeuw. De vader van Willem Tichelaar de barbier uit Piershil had hier zijn bedrijf in die tijd. 
Wat reclame soms al niet teweeg kan brengen. Steeds hoorde ik over de Randstadrail die heel snel van de Slinge in Rotterdam naar Den Haag CS rijdt. Iets om uit te proberen natuurlijk. In een goed uur zonder over te stappen, maar wel bij elke halte een stop rijdt deze metro meestentijds boven de grond. Er is dus van alles te zien onderweg. Eenmaal in Den Haag loop je zo'n 600 meter en kom je alle straten van het Monopolyspel tegen. Om het aangename met het nuttige te combineren bezochten we de Gevangenpoort, waar we een rondleiding kregen.
Sinds kort heeft hier een herinrichting plaatsgevonden en daar wilden we wat meer van  weten. 



Cornelis de Wit ooit baljuw (rechter) in Oud-Beijerland heeft hier enige tijd gevangen gezeten omdat volgens zeggen van de bewuste Willem Tichelaar hij Cornelis de Wit tegen de komst van de Oranjes zou zijn en dus een verrader was. De gids liet de kamer zien waar Cornelis enige tijd verbleef, maar of vrouwe Justitia hier echt recht heeft gesproken valt ernstig te betwijfelen. Als regent kreeg hij ten opzichte van andere gevangenen hier nog een aardige kamer en verzorging, voordat hij en zijn broer werden gemarteld en opgehangen op het groene zoodje, waar de bevolking hen nog niet met rust liet. Pas in de tijd van Koningin Wilhelmina zijn de Gebroeders de Wit gerehabiliteerd, hoewel er wordt verteld dat Willem Tichelaar spijt heeft betoond op zijn sterfbed van zijn leugen. Hij bleek uit rancune gehandeld te hebben, omdat Cornelis de Wit hem ooit had veroordeeld en gestraft. Willem Tichelaar zou een geldbedrag hebben gekregen voor zijn verraad, maar stierf als een arme sloeber. 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten