donderdag 31 maart 2011

'Jeneverboom' geplant.

Vorige week was het Nationale Boomplantdag. Een reden voor Hoeksche Waard groenbeheer om eens flink uit te pakken. In Strijen werden 20 magnolia's, iepen en meelbessen geplaatst.  Kinderen van basisscholen in Piershil plantten 9 'valse christusdoornen'. De bomen kunnen wel 100 jaar oud worden, bloeien in juli met kleine witte bloemen en geven 40 cm lange bruine peulen met zaden, die eetbaar zijn. Ik weet niet of het jullie opvalt, maar ook de verhalen over bomen die al heel oud zijn, zijn ineens talrijk. De geknotte kastanje bij Goudswaard en de Leilinde bij Maasdam zijn van eerbiedwaardige leeftijd. Een zwarte populier in St. Anthoniepolder is een monumentale boom van 110 jaar oud. Voor een ouddocent van de RSG in Oud-Beijerland werd een rode beuk geplant met heel veel symboliek erbij. 'Een boom is een plek waaronder je kunt schuilen en die bescherming biedt', 'de kleur rood staat voor liefde (zijn achternaam) en warmte', (naar leerlingen en collega's). Deze boom kan 250 jaar oud worden! Hij is ook te vinden in de tuin bij paleis Soestdijk.

Dat veel mensen een warm plekje blijven koesteren voor hun geboortegrond heeft Gerda  v.d. Linde vandaag getoond door bij de Drom toestemming te verkrijgen een verdwenen Koningslinde te laten planten met een wel heel opmerkelijke historie. Zij woonde in het huis aan de Oosthoek nabij de boerderij van haar familie.  Op het kruispunt Oosthoek, Kostverlorendijk, Zuidzijdsedijk stond tot ongeveer 1950 een boom die jeneverboom werd genoemd. Er was ook een cafeetje de Rode Leeuw geheten en de natuur had de boom in tweeen gespleten na een enorm onweer, zodat die op een jeneverglas was gaan lijken.  
Zo verkreeg de Koningslinde de naam jeneverboom en iedereen in de omgeving weet nog steeds de plaats aan te wijzen waar die stond. Het kruispunt bleek nu niet meer zo geschikt vanwege het verkeer. Bij pottenbakkersexposities in de voormalige boerderij wordt de naam 'in de jeneverboom' nog steeds gebruikt. Er lopen twee fietsroutes door de omgeving.  Bij de boom wordt een plaquette geplaatst. Stap hier even af en lees het verhaal. Het is de moeite waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten