maandag 30 mei 2011

Actieve Natuurverkenning

Na een jaar van intensief studeren voor het diploma van Nationaal Landschaps Gids zitten de studenten niet stil. Niet alleen brengen zij het geleerde in de praktijk, maar de bijscholing gaat ook gewoon door. De dagcursus van vandaag leerde ons om van een excursie een avontuurlijk totaalgebeuren te maken. In het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp werden we voorgesteld aan Ton Lommers. Zijn laatste boekwerkje 'Takkenwerk' toont zijn werkvormen met kleurenfoto's en de techniek van vragen stellen. Zijn manier van werken is er op gericht  verwondering te wekken bij de gids  en die te leren dit over te brengen
tijdens excursies aan de toehoorders. Ook het prikkelen van de zintuigen hoort daarbij.  Sommige onderdelen klonken ons bekend in de oren, zoals 'breder kijken dan naar de natuur' en 'van huis tot landschap' , maar er bleef nog genoeg over.
Het werd een dag  van luisteren, discusieren en het geleerde uitwerken in teamverband in het nabijgelegen bos van het
NLC en in de diverse tuinen daar. 
Dat we veel plezier hebben gehad tonen de foto's. Het groot hoefblad leent zich uitstekend als hoofdbedekking wanneer het regent, maar ook wanneer de zon volop schijnt. Wilgentakken zijn enorm buigzaam en de gids vroeg ons er een mattenklopper van te maken. Daarna keek zij  in de heksenspiegel. Wanneer haar beeld ondersteboven wordt weergegeven is er sprake van een heks. Jullie begrijpen dat die uitdaging te groot is. Als een rups met je ogen dicht, elkaar bij de schouder vasthoudend heuveltje af en heuveltje op lopen en dan eindigen midden op een bruggetje is een rare gewaarwording, waarbij het onderling vertrouwen wordt getoetst. Over rupsen gesproken, we ontdekten een eikenprocessierups in een van de eikenbomen, dus dat wordt morgen aan de bel trekken bij de gemeente. Een vreemd gezicht is dat. Er hangt gewoon een soort oliebol aan een van de takken en er kruipen ook nog rupsen omheen. Tenslotte werd ons gevraagd van de dikke stengel van fluitekruid een fluitje te snijden. 
Je moet maar zo handig zijn, en er nog geluid uit weten te krijgen ook.
In de verschillende aangelegde tuinen bij het NLC is van alles te ontdekken. Wat ik het meest interessant vond was dat er een hoekje Meekrap in de moestuin staat naast de boontjes en het bonenkruid. Meekrap werd ooit in grote hoeveelheden geteeld in de Hoeksche Waard voor de kleurstof. Het is een groene kleverige plant in bladvorm. Na de oogst werd een rode poeder uit de wortelen gewonnen voor de verfindustrie. Met name in Oud-Beijerland op de Oostdijk staat een woning met aan de zijmuur een ingemetselde tegel die nog aan deze industrie herinnert.
Lekker lui met vakantie ga ik alle informatie nog maar eens op me in laten werken, want het was me weer het dagje wel. 

3 opmerkingen:

  1. Dag Els,
    Een hoop informatie begrijp ik. Heb je het zelf al een keer in de praktijk gebracht? Ik denk dat iedereen daar op zijn eigen wijze invulling aan zal geven. We hebben als uitgeverij een aantal jaren geleden meegewerkt aan een meekrapproject op Goeree Overflakkee. Er werd toen een openluchtspel over de Meekrap opgevoerd in Middelharnis en tijdens de première werd het boek gepresenteerd. Op Goeree hebben heel veel mensen in de meekrap gewerkt vandaar het boek, waarin o.a. veel interviews met oudere arbeiders die hun werkzaamheden nog zo konden oplepelen. Hard werken! Maar ja welke landarbeid niet?
    Fijne avond!
    vr.gr. Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja tijdens het gidsen doe ik het hele verhaal over meekrap. In de vakantie las ik over de 14e eeuw in Engeland waar aan de meekrap aluin werd toegevoegd zodat de kleur van bruinrood veranderde in scharlaken rood. Leuk he.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Via de mail ontving ik een reactie van Cris over de eikenprocessierups die ik jullie niet wil onthouden. Deze komt al langer in Nederland voor net zoals bosmieren, wespen, bijen etc. en zijn juweeltjes voor de natuur. Alleen je moet er verstandig mee omgaan, afstand houden dus. De rupsen trekken vijanden aan, zoals sluipwespen. Verstandig met de natuur omgaan, tolerantie tonen en vertrouwen hebben dat de natuur als ze de kans krijgt, voor evenwicht zorgt.

    BeantwoordenVerwijderen