dinsdag 24 mei 2011

Groot Hoeksche Waards dictee


Voor de 3e maal is het tweejaarlijks Groot Hoeksche Waards Dictee georganiseerd en het is steeds weer een plezier om er aan mee te doen. De bedoeling is dat je je laat sponsoren voor elk goed geschreven woord of voor het hele dictee. De opbrengst is voor van tevoren vastgestelde Goede Doelen. Het dictee heeft 250 woorden. De jongste deelneemster was gisteren 13 jaar de oudste deelnemer 81 jaar. Vier jaar geleden werd dit gehouden in de RSG in Oud-Beijerland, daarna in de tuin van het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland en gisteren in de Open Hof in Oud-Beijerland. Er zijn tafeltjes en stoeltjes neergezet voor de deelnemers zoals dat ook bij een examen gebeurt, alleen de sfeer is meer ontspannen. Het dictee werd voorgelezen door Peter Timofeeff, de weerman van RTL die ook ambassadeur is van EndPolioNow, meteen een van de Goede Doelen. Een ander doel is om bij de Lindehoeve in Mookhoek waar Hoeksche Waard Wonen een thuis aan het bouwen is voor Stichting Cavent een tuinhuis te laten plaatsen. Er waren ongeveer 150 deelnemers die samen iets meer dan € 16.000,-- bijeen hebben gebracht. Ik werd daar helemaal stil van, zo ook de organisatoren Rotary Hoeksche Waard. 
Hier de tekst voor de liefhebbers;
Een culturele erfenis.
Als we het begrip cultuur omschrijven als "ontwikkeling en verfijning van geestelijk en zedelijk leven van een groep mensen in een bepaalde omgeving", blijkt de nalatenschap in de Hoeksche Waard een buitengemene verscheidenheid te omvatten.
Niet slechts het naast elkaar bestaan, maar zelfs het elkaar versterken van verschillende religiositeiten zoals jodendom, de sjiitische dan wel soennitische islam, en bovenal de vele geloofsgemeenschappen gebaseerd op het christendom, hebben een stempel op de geestelijke ontwikkeling binnen ons eiland nagelaten.
Ook beinvloeden geschiedkundige gebeurtenissen, naast zaken die het min of meer reguliere levenspatroon omvatten, de mores van de eilandbewoners in dit zuidwestelijke gebied van ons land.
Doorkruisen we plompverloren het boerenland, dan aanschouwen we telkenmale aan de einder imposante bouwwerken als boerensteeen, molens en kerken.
Maar ook bijvoorbeeld de BB-toren bij Strijensas of de Jodenbegraafplaats in het Oud-Beijerlandse draagt bij aan het totaal.
De historie van orangist Willem Tichelaar, aanstichter van de lynchpartij van gebroeders De Witt bij het Haagse Groene Zoodje, de jammerlijke verdrinkingsdood van prins Johan Willem Friso in het Hollandsch Diep, de feestelijke openstelling van Slot Van Moerkerken rondom poeet Frederik van Eeden, zelfs de tot de verbeelding sprekende quarantaineplaats op het nabijgelegen eilandje Tiengemeten waar de Oost-Indievaarders die cholera of difterie onder de leden hadden werden gestationeerd, vormen saillante episodes in onze geschiedkundige ontwikkeling.
Een erfenis die met het conserveren van het oude, het veiligstellen van het recente, alsmede door het realiseren en implementeren van het toekomstige, hoge ogen gooit in het streven naar verduurzaming van ons cultureel erfgoed.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten