zondag 15 mei 2011

Fort Buitensluis

In 1793 werd naast de haven van Numansdorp een eenvoudige aarden batterij aangelegd. Een strategische plek want het doel was om van daaruit de scheepvaart tussen het Volkerak en het Hollandsch
Diep in de gaten te
houden. Het was een tijd van oorlogen en Frankrijk viel de Nederlanden aan. Niet over het water maar gewoon per artillerie, nadat er werd gewonnen verloren en gewonnen. In 1795 verlangde men sterk naar eenheid en ontstond de Bataafse Republiek, die eindigde in 1815 toen het Koninkrijk der Nederlanden aanving. In de jaren 1860/1862 werd onder Thorbecke de batterij uitgebreid. Deze minister heeft een wet gemaakt tot het graven van de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal. Het fort werd versterkt met bakstenen en uitgebreid met een wachthuis en remises. 
Om een aanval op het zuidelijk gedeelte van Holland te voorkomen werden in 1874 een aantal verdedigingswerken onder gebracht in de stelling van het Hollands Diep, Volkerak en Haringvliet. Deze beschermde de waterverbinding tussen Holland en Zeeland en kon dienst doen als opvang stelling voor uit Brabant richting Holland terugtrekkende troepen. Een groot deel van deze stelling is bewaard gebleven. In 1885, 1914, 1918 en 1939 is het fort steeds verbetert.



In mei 1940 krijgen de daar gelegerde soldaten opdracht de Barendrechtse brug te verdedigen en de afdeling verlaat zijn geschut. Na de capitulatie van 15 mei 1940 verbleven er Duitse soldaten. Tot 1947 werd het fort gebruikt als interneringskamp voor NSB'ers die als landbouwmedewerkers op Tiengemeten werkten en aan de betonnen bekading van de Gemeentehaven. Het is een oefenterrein voor politie, ME en defensiepersoneel geweest en tegenwoordig als camping in gebruik door uitsluitend defensiepersoneel. Dit historisch monument en natuurgebied wordt jaarlijks een dag opengesteld voor bezoekers en de beheerder heeft daar nu de egelopvang van de Hoeksche Waard gevestigd. Watervogels, uilen, torenvalken, buizerds en spechten zijn de vaste bewoners van dit unieke stukje Hoeksche Waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten