vrijdag 27 mei 2011

Het Vlietproject-1

Samenwerkings Orgaan Hoeksche Waard en Waterschap Hollandse Delta vroegen Nationaal Landschaps Gidsen van het Hoeksche Waards Landschap op 14 mei j.l. om aan de bewoners van de Hoeksche Waard de resultaten van het Vlietproject te laten zien, door het organiseren van o.a. rondleidingen. Op die dag vond de opening van het natuurnetwerk in de HW plaats onder de naam 'Genieten van de Vlieten'.
Toen de oude getijde geulen tijdens de inpoldering van de HW werden afgesloten ontstonden er kreken die ook wel vlieten werden genoemd. Hier en daar werden er smalle watergangen met steile oevers van gemaakt. In het midden en westen van de HW zijn middels het
Vlietproject deze weer in hun oorspronkelijke vorm
teruggebracht. Natuur vriendelijke oevers en zgn. stapstenen vormen met de vlieten natuurgebiedjes waar dieren kunnen leven en zich
voortplanten.
In het oosten van de HW
was het project Argusvlinder met succes in 2002 afgesloten. Er is langs de kreken ruimte gecreeerd voor natuurontwikkeling en waterberging zonder het landschap aan te tasten.
Met het voltooien daarna, van 15 deelprojecten totaal 91,8 ha groot,  kon naast ruimte creeeren voor waterberging en verbetering van de waterkwaliteit ook inpassing verleend worden aan de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur, een natuur netwerk dat bestaande en nieuwe natuurgebieden met elkaar verbindt in Europa. Verbetering van landschappelijke kwaliteit en mogelijkheden voor recreatief gebruik werden in de overwegingen meegenomen. Grondverwerving was sterk afhankelijk van de medewerking van grondeigenaren, waarna definitieve inrichtingsplannen konden worden gemaakt.
Het Hoeksche Waards Landschap vormde met vele betrokken organisaties een klankbordgroep ter begeleiding. De financiering kwam onder meer uit de Europese Unie.

- De Staart is een buitendijks terrein van 20 ha waar zich droge natuur ontwikkeld. Schotse Hooglanders en Konikspaarden in het omheinde gebied zorgen voor natuurlijk beheer. Wandelaars zijn het gehele jaar welkom als zij 25 mtr. afstand houden van de dieren. Voor kinderen is er een educatieve route uitgezet met een uitkijktoren voor uitzicht over De Staart, het dorp Oud-Beijerland en de Oude Maas.
- Tussen industrieterrein De Bosschen en de bebouwing van Goidschalxoord vormt de Vlietmonding de noordelijke ecologische toegangspoort vanuit de Oude Maas naar het netwerk door de HW .
Middenin staat gemaal De Bosschen waar polderwater wordt ingelaten of juist uitgemalen. Het natuurgebied is nat in de winter en droog in de zomer wat gunstig is voor flora en fauna. De Noordse woelmuis kan zich terugtrekken op de vluchtheuvels. Door de Vlietmonding loopt een laarzenpad. De wandelroute passeert de korenmolen van Goidschalxoord. Het gebied ligt vlakbij Klein Profijt waar de koffie altijd warm is, het fietspontje van en naar Rhoon legt er aan.
- De Vliet loopt vanaf de  Buisleidingenstraat nabij Rijksweg A29 naar het noorden tot aan de Oude Maas. Vele polders wateren via deze kreek af naar gemaal De Bosschen. De bestaande rietoevers zijn zoveel mogelijk in tact gehouden, erachter werden droge linten gemaakt die dienen tot de ontwikkeling van ruigtestroken waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen en om onderhoud aan de watergang te kunnen plegen. Tussen De Vliet en het nieuwe deel van de N217 is gecombineerde droge en natte natuur gerealiseerd. Ten zuiden van de Buyensweg is bovendien nog een stapsteen van 1,2 ha gerealiseerd. In de duiker onder de A29 is een passage voor dieren gemaakt. Dit is de laatste schakel in het natuurnetwerk van de HW wat is aangelegd.


- De naam van de Negentienmorgenvliet is afgeleid van een oude oppervlaktemaat. Een morgen was het gebied dat in 1 morgen kon worden omgeploegd. De kreek sluit in het noorden aan op De Vliet en in het zuiden op de Loggervliet. Langs de gehele kreek nabij de A29 tot aan de Kreupeleweg bij Westmaas m.u.v. de Smidsweg zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Over de aangelegde ruigtestrook loopt een doorgaande wandelroute langs de ontstane moeraszone en landbouwpercelen. Er zijn drie locaties met stapstenen die bestaan uit moerasgebiedjes en open water. Bloemrijk grasland en amfibieenpoelen vormen een goed leefklimaat voor diverse soorten planten en dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten