maandag 17 oktober 2011

Herfst op De Staart bij Klein Profijt

Aan nieuwe vrijwilligers van het Hoeksche Waards Landschap wordt een introductiecursus gegeven o.a. op De Staart nabij Klein Profijt een van de twee natuurbezoekerscenta van het HWL. Er zijn bijna 2000 leden waarvan 400 vrijwilligers aangesloten bij het HWL. Deze verrichten werkzaamheden in 40 werkgroepen, dus er valt wat te kiezen!! De Staart is een 26 ha groot gebied wat onder het beheer van HWL valt, de Schotse Hooglanders en de Konikpaarden die er op leven zijn de verantwoording van Stichting FREE. 





De eerste zaterdag van de herfstvakantie was een mooie zonnige dag en konden we zien hoe de aanblik van De Staart toch steeds weer veranderd. Bomen en struiken zijn gegroeid en er ligt nu een duidelijk wandelpad, wat we met een gerust hart het van Alebeek-van Veenpad kunnen noemen (ontwerper en bewerker), waar door velen grif gebruik van wordt gemaakt. Bespeuren wij daar rechts van het pad een rood kaboutermutsje?....Wij horen in de stilte parachutespringers en zien wel vijf buizerds vliegen.

Een buiten speelparadijs voor kinderen werd door vrijwilligers van HWL gerealiseerd op De Staart, want kinderen kunnen er hun hart ophalen door de uitkijktoren te beklimmen, op de stapstenen te springen langs het water van de Oude Maas, waar de scheepvaart een afwisselende aanblik geeft of de omgevallen bomen te beklimmen en op een avontuurlijke tocht door een stenen buis te kruipen.
Het gaat goed met de koeien gezien het aantal kalfjes die werden geboren waardoor ze nu overtallig zijn. Deze winter zullen er dan ook weer enkele elders worden geplaatst. Doordat we de dijk bewandelen is het niet moeilijk om de vereiste 25 meter afstand te behouden, want de koeien zijn beneden aan de waterkant. Ook de paarden worden nu met rust gelaten door de wandelaars. Na hun poging tot uitbreken van de paarden zijn er maatregelen hiertegen genomen.
Heerlijk zo'n wandeling van 1 1/2 uur in dit gebied waarover meer te lezen is op deze blog in april 2011.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten