maandag 3 oktober 2011

Roofvogels in de Hoeksche Waard

Het Hoeksche Waards Landschap kent een werkgroep Roofvogels. Zij zoeken voornamelijk in Hoeksche Waard Oost naar nesten om te tellen, te meten, te wegen, te ringen etc. om dit vervolgens door te kunnen geven aan Roofvogels Nederland die deze gegevens centraal bekend maken. Er wordt gewerkt met een telescoop in o.a. de griendbossen. Het gebeurt weleens dat er 14 mtr. geklommen moet worden om een nest te bereiken,  maar over omgevallen bomen klimmen en door grienden struinen is volgens Martin Mollet net een jongensdroom. Nesten zijn er wanneer er veertjes op de grond liggen of langgerekte strepen van witte poep zijn. Bovendien zullen de ouders hun territorium verdedigen als ze vinden dat je te dichtbij komt.
Hoe herken je een roofvogel? De hoofdkenmerken zijn de kromme snavel, de grijpklauwen aan de poten en het scherpe zicht. Er zijn wereldwijd 320 soorten roofvogels. Scandinavische vogels komen hier overwinteren. Enkele soorten zijn te vinden in de Hoeksche Waard en soms van dichtbij te aanschouwen.
De buizerd is een standvogel en wintergast. In het voorjaar baltsen zij door diep te duiken en snel op te trekken. Zowel het mannetje als vrouwtje breken takken af of rapen ze van de grond om het nest te bouwen, meestal in populieren. Ze leggen 1 tot 4 eieren, wit met spikkels ter grootte van een kippenei. De jonge buizerd laat zich heel gedwee meten, maar de ouders kijken gestrest op afstand toe tot de meetgroep weggaat. De grijze ogen veranderen van kleur per soort. De veren zijn donker of wit en soms gevlekt van kleur. Ze eten mollen of veldmuizen, koolmeesjes, maar ook regenwormen en meerkoeten. De buizerd heeft een open landschap nodig, weegt 790-990 gram, heeft een spanwijdte van 110-138 cm en weegt 46-58 gram. In de Hoeksche Waard zijn er 36-50. De foto van internet is de roodstaartbuizerd.
De torenvalk heeft een ultraviolet zicht en jaagt op muizen. Zij hebben een krop zoals bij duiven. Wanneer de maag vol is wordt de krop gevuld. Het fladderen met de vleugels wordt bidden genoemd. In fruitgaarden vindt je wel kasten voor torenvalken om spreeuwen te bestrijden. Lengte  31-39 cm, spanwijdte 68-80 cm, gewicht 150-280 gram, legt 3-7 eieren. Aantal 9-26. De boomvalk combineert snelheid en wendbaarheid en al vliegend worden grote insecten ontleed en op vogels gejaagd. Zij overwinteren in Afrika. Valken maken zelf nauwelijks een nest. De boomvalk broedt hierdoor erg laat. Als de kraaien groot zijn beginnen zij te nestelen in het verlaten kraaiennest.  Lengte 29-35 cm, spanwijdte 74-84 cm, gewicht 130-340 gram, legt 2-3 eieren. Aantal 3-5. Er zijn ook nesten te vinden in hoogspanningsmasten. Dit is verboden terrein voor tellers, maar de masten hebben onderhoud nodig en deze mensen zijn soms zo welwillend om wat gegevens door te geven.
De slechtvalk heeft formidabele klauwen en zijn vreselijk snel. In een gewone vlucht bereiken ze 400 km per uur. Ze houden van meppen en doden in de lucht, nemen een duikvlucht op hun prooi. Lengte 33-51 cm, spanwijdte 90-113 cm, gewicht 550-1200 gram. Aantal 1-3. Sinds 2005 broedt een Slechtvalkpaar op de mast van de Haringvlietbrug en die is 140 mtr. hoog. Ook kiezen zij bij gebrek aan rotswanden wel gebouwen en leggen 3-5 eieren. Zij overwinteren hier en vertrekken eind april.
Havikken leven in bossen en bouwen daar hun nest in de bomen. Het mannetje en vrouwtje schelen enorm van bouw. Het mannetje is 49-56 cm groot en het vrouwtje 58-64 cm. Spanwijdte man 93-105 cm - vrouw 108-127 cm, gewicht  man 520-900 gram, vrouw 1000-1300 gram. Het vrouwtje legt 3-4 eieren. Er zijn er 6-8 in de Hoeksche Waard. Zij blijven in Nederland en eten volwassen hazen, vogels en andere zoogdieren. Een wilde eend bijvoorbeeld verzuipen ze door onderdompeling en nemen de prooi dan mee. Jonge valkeniers gebruiken een vrouwtje havik tijdens de jacht.


De bruine kiekendief wordt weleens verwisseld met de buizerd. Maar zij jagen veel actiever, zijn ook lichter in gewicht en herkenbaar aan de witte ondervleugels met donkere punten. Zij jagen met de kop naar beneden door de kantjes in het open landschap af te zoeken en laten zich dan ineens op hun prooi vallen. Ze eten muizen, vogels en jonge hazen. Het vrouwtje is bruin met een witte kruin en een lichte vleugelvoeg en keelvlek. Ze broeden in het riet of op een ruigte op de grond en zelfs drijvend op het water op 3-6 eieren.  Zij hebben redelijk lange poten. Lengte 43-55 cm, spanwijdte 115-140 cm, gewicht 400-800 gram. Het is een Afrika ganger. Aantal 17-19.
De sperwer leeft in bosjes en is daarom weleens in een tuin te ontdekken. Zij broeden daar en bouwen vrijwel elk jaar een nieuw nest waarin 4-6 eieren worden gelegd. Zij blijven ook in de winter en bakenen hun territorium af met veren van hun prooi. Ze eten vogels die ze op een verhoogde plek kaal plukken, maar eten soms ook muizen. Lengte 28-41 cm, spanwijdte 58-75 cm, gewicht 125-320 gram. Aantal 9-13.
Wanneer roofvogels hun vleugels spreiden is er duidelijk een arm, polsgewricht en duim met 4 veertjes te herkennen. Is dat niet opmerkelijk? De werkgroep is te bereiken via www.Roofvogels-HW.nl  









1 opmerking:

  1. Hoi Els,

    Anna Lauwerens Andeweg legde een eerste steen, zie ik op een van de foto's. Maar voor wat voor gebouw dan?

    Groetjes,

    Carla

    BeantwoordenVerwijderen