vrijdag 15 april 2011

Buitengebied-Natuurgebied.

Ter compensatie voor het industriegebied 'De Bosschen' in Oud-Beijerland, werd vanaf 1998 De Staart als natuurgebied gerealiseerd door de gemeente Oud-Beijerland en het Hoeksche Waards Landschap. De gemeente is eigenaar en HWL beheerder.
In de jaren 70 werd het gebied opgespoten met een ongeveer 4,5 mtr. laag baggerspecie uit het Rotterdamsch havengebied. In de jaren 80 van de vorige eeuw is hier een laag klei op gestort en heeft daarna dienst gedaan als agrarisch gebied met akkerbouw. Nadat dit werd beeindigd werd in 1996 een veldonderzoek gedaan waarna een ontwikkelingsplan werd opgesteld. "Het natte gedeelte aan het Spui en heuveldeel van ongeveer 4 ha wordt ontwikkeld tot een zoetwatergetijde-ecosysteem. Dit bestaat uit open water, zand-en slikplaten, biezenvelden en ruigte, rietgorzen en bos. Door de getijden staan delen soms onder water en soms niet waardoor landvorming en vegetatieopbouw worden beinvloed". De natuur is hier heringericht door het planten van bomen en struiken en is nu woongebied van o.a. de Noorse woelmuis.
In 2003 werd 26 ha akkerland opgeleverd om zo natuurlijk mogelijk te ontwikkelen tot een natuurgebied met recreatieve functie.
Dit zgn. halfopen parklandschap moet door begrazing de ontwikkeling naar dit landschap bevorderen. Hier ontstaan natuurlijke graslanden met deels struiken en opgaande bomen. De begrazing zorgt voor variatie in het landschap.
Stichting FREE Nature is verantwoordelijk voor het beheer van de Schotse Hooglanders (2004) en de Konikpaarden (2011). Bomen en struiken kunnen dankzij begrazing groeien tussen het gras, maar worden ook beperkt door de vraat van de dieren.


De Schotse Hooglander is een klein rund ontstaan in de 16e eeuw met voorouder het Keltische rund. Door het leven in de Schotse Hooglanden is het een sterk en zelfredzaam dier geworden die graag in een kudde leeft en wel 20 jaar kan worden. Het karakter is rustig en zacht anders dan hun ruige uiterlijk door de lange haren en hoorns die bij de koeien naar boven groeien in dunne uiteinden en bij de stieren naar de zijkant in een draai, doen vermoeden. 
Konikpaarden zijn taaie publieksvriendelijke dieren die probleemloos kunnen overleven in de natuur. Het zijn de rechtstreekse nazaten van het uitgestorven Europese wilde paard, de Tarpan. De omgangsregels voor beide diersoorten zijn; hou minimaal 25 mtr. afstand, niet voeren en niet aaien anders worden ze opdringerig naar alle bezoekers


In 2010 werden 40 soorten vogels geteld, 5 srt. sprinkhanen, 8 srt. libellen, 16 dagvlinder soorten, padden, groene kikkers, bos-veld-en spitsmuizen, ratten, egels en mollen, konijnen en hazen, bunzing en zelfs enkele reeen en bevers werden waargenomen. Ruim 200 plantensoorten en 20 soorten bomen en struiken bieden huisvesting en voedsel aan de levende have.
De Staart is toegankelijk voor wandelaars die er vrij mogen rondlopen hoewel er paden zijn aangelegd. 
De educatieve route met opdrachten is uitgebreid door het Schotse Hooglander Pad waarbij ook fysieke elementen zijn toegevoegd, zoals boomstammen en stapstenen voor evenwichtsoefeningen, ren- opdrachten, een tunnel en mogelijkheden om in bomen te klimmen of hutten te bouwen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten