donderdag 21 april 2011

Wandelen in Piershil

Piershil vormt samen met de dorpen Nieuw Beijerland, Goudswaard en Zuid-Beijerland plus de buurtschappen Nieuwendijk en Zuidzijde en het Natuureiland Tiengemeten, de gemeente Korendijk. Sinds 1300 maakte de vier dorpen deel uit van het rechtsgebied van de heren van Putten. Na de totstandkoming van de bedijking in 1524 van de Polder 'Oud-Piershil' is het dorp gesticht. Voor de bedijking van de polder zag men een heuvel of hille boven het water uitsteken. Een vogelvanger Pier oefende hier zijn beroep uit, het vangen van watervogels. Het was de hil van Pier oftewel Piershil.




Een PKN kerk in het centrum die zich mag verheugen in een groot aantal bezoekers, vooral omdat in de omliggende gemeenten alleen Gereformeerde kerken zijn. De rechthoekige zaalkerk na 1524 werd in 1643 uitgebreid met een Noordvleugel en gerestaureerd in 1964. Het interieur is 17e eeuws, de vijf rouwborden 18e eeuws. Het heeft verschillende stormvloeden moeten doorstaan. Het kerkhof achter de kerk is niet meer in gebruik. Een nieuwe begraafplaats is buiten het dorp aangelegd. Het dorp heeft een Heemtuin die vrij toegankelijk is, het Verzorgingshuis draagt de naam Heemzigt. Er zijn twee scholen voor basisonderwijs. Er is dagopvang voor kinderen vanaf 6 weken tot 4 jaar en een BSO. Artsen uit Goudswaard en Nieuw Beijerland houden zitting, medicijnen worden opgehaald in het Verzorgingshuis. 
Dit koopmanshuis uit 1664 is een van de oudste en fraaiste panden uit de HW. Het staat op de hoek van de Kade en de Molendijk. Rechts een opkamer met eronder een keldervenster. De haven is afgesloten van de rivier het Spui na de laatste watersnoodramp in 1953. De haven Swanenblake was de scheiding tussen Corendijk(Goudswaard) en Piershil. Op de dijk zijn bij diverse woningen nog de stenen te zien waarin de vloedborden werden geplaatst tegen het hoge water.
Aan de Voorstraat staat een boerenhuis met hoge stal uit 1864. Op de verdieping zijn nog vierruitschuiframen te ontdekken. Dit pand wordt ingericht door de Herbergier een instelling voor woningen voor gehandicapten. In het buitengebied is een grote boerderij met rieten dak uit 1526, echter de jaartal ankers geven 1695 aan. Deze zijn bij herstelwerkzaamheden in foutieve volgorde geplaatst. In het dorp werd vlas geteeld en meekrap, later werd dit akkerbouw. Elke donderdag is het kaashuis open en is er een kleine markt.
Korenmolen Simonia is
eigendom van de
gemeente Korendijk.
Deze molen werd
gebouwd in 1845 op de
plaats waar eerst een
achtkantige molen stond.
In een gevelsteen zijn
een leeuw en kroon
uitgehakt met het jaartal 1714. Dit heeft betrekking
op het jaar van indijken van de achtergelegen westelijke polder. De molen is maalvaardig en toegankelijk voor bezoekers.
In dit dorp woonde barbier en chirurgijn Willem Tichelaar die in 1672 Cornelis de Witt beschuldigde dat hij hem had aangezet tot het voorbereiden van een moordaanslag op Prins Willem III. Cornelis de Witt was baljuw van Oud-Beijerland en ruwaard van Putten. Voor deze beschuldiging ontving hij een jaargeld gedurende het leven van Willem III, daarna is hij zelf in grote armoede gestorven.
In 1929 ontwikkelde de gebroeders Bosman een windwatermolen die zichzelf op de wind kan stellen door de windvaan aan de staart. Het bedrijf staat hier nog steeds en is internationaal in watermanagement.
Bakker Buck is twee dagen per week geopend en bakt nog de echte Hoeksche Waardse bolus die hoog en rond is. Voor de dagelijkse vergeten boodschappen is er een kleine kruidenier aan de haven. Met een Dorpshuis, een Cafe, een voetbalvereniging en ijsbaan is dit dijkdorp volledig selfsupporting.







1 opmerking:

  1. De genoemde kleine kruidenier is een volledige supermarkt, niet alleen voor de vergeten boodschappen!

    BeantwoordenVerwijderen