zondag 24 april 2011

Visstandbeheer Hoeksche Waard

Er zijn 4000 sportvissers in de Hoeksche Waard, al dan niet lid van Hengelvereniging Hoeksche Waard.
Aart van der Waal is beroepsvisser. Zijn bedrijf 'van der Waal Binnenvisserij' is gevestigd in Numansdorp. Sinds 1989 vangt, verwerkt en verhandelt hij vis, veelal paling maar ook snoekbaars, karper, Chinese wolhand en krab. De rood-wit-blauwe vlag wappert boven aan de Schuringsedijk, waar hij ook paling rookt. Daarnaast bedrijft hij Ecologisch Visstandbeheer in de Hoeksche Waard.
Hij verkreeg visrechten in het Hollands Diep en belendend binnendijks water. Sinds het verbod op paling vissen vanwege een te hoog dioxyne gehalte in de vetlaag van de paling, wijkt Aart met zijn bedrijfje uit naar die binnenwateren om zo toch het hoofd boven water te kunnen houden.
In 2010 werd Aart van der Waal onderscheiden met een oorkonde en miniatuur als Beroepsvisser van het jaar. Deze titel werd hem toegekend door de CVB, de landelijke organisatie van beroepsvissers op de binnenwateren. De slogan 'Beroepsvissers vissen met verstand' brengt hij volledig in praktijk met het beheer van de visstand en de samenwerking met de sportvissers. Voor het Waterschap voert hij bemonsteringen uit. De vis wordt hiervoor naar een elektrisch vangnet getrokken, bemeten en bekeken en teruggezet. De visstand heeft invloed op de waterkwaliteit en andersom. Het percentage plantminnende vis is daarom zo hoog mogelijk. Dit zijn bittervoorn, ruisvoorn, 10-doornige stekelbaars, watje, geibel, kleine-en grote modderkruiper, snoek, kroeskarper en zeelt.
Migrerende soorten zijn paling, 3-doornige stekelbaars en bot. Zuurstoftolerante soorten grote modderkruiper, kroeskarper en zeelt.
De kwetsbare soorten in de Hoeksche Waard zijn paling, bittervoorn, kroeskarper en winde.
Ook bestaan er nog exotische soorten zoals; graskarper (bij Westmaas), roofblei, marmergrondel en Kaspische grondel.
Bot kan heel goed tegen zoet water, maar moet wel vrij binnen kunnen zwemmen, zoals in Zuid-Beijerland. De gemalen zijn naar binnen toe visvriendelijk, maar niet naar buiten. Een gemaal trilt, dat voelt de vis dus keert die om.
In Brussel zijn regels opgesteld voor de Visserij welke vervolgens door het Waterschap Hollandse Delta worden opgelegd in Kader Richtlijn Water (KRW) aan de sector in de Hoeksche Waard.
De Hoeksche Waard is altijd een palingrijk eiland geweest en als zodanig heeft het een voorbeeldfunctie. Vroeger kon de paling vrij intrekken. De polderwateren zijn nu afgesloten door gemalen die eigenlijk palingvriendelijk gemaakt moeten worden, maar het Waterschap heeft geen geld. 
Onderwaterplanten zoals waterpest, hoornblad en fonteinkruid zijn het huis van de vis. De snoek erg belangrijk voor de Hoeksche Waard legt zijn eitjes op de waterplanten. Daar liggen ze 14 dagen en komen dan uit de dooierzak, 11 dagen eten ze o.a. watervlooien en groeien tot wel 60 cm. De brasem gaat rond Koninginnedag kuitschieten.
De natuurlijke vijand van de vis is de Aalscholver, die wel 400 gr. vis per dag eet. Open water is daarom voor hen luilekkerland.



4 opmerkingen:

  1. Dag Els,
    Wat een leuk en interessant verhaal! Geniet van het mooie weer. Heerlijk hè wat boffen we.
    Lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vergat nog te schrijven dat die graskarpers in het water van de Hoeksche Waard desastreus zijn. Een graskarper begint met het eten van onkruid, maar gaat weldra over tot alles wat los en vast zit en dus erg schadelijk. Temeer daar we open water hebben en de vis zich snel vermeerderd. In een mum van tijd hebben we dan letterlijk 'een zee' van graskarpers. Is waarschijnlijk uitgezet door iemand die geen flauw benul heeft van het gevaar van de graskarper. Fijne dag nog! Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Els,

    Even heel wat anders dan vissen:

    Gefeliciteerd met je koninklijke onderscheiding.

    groetjes Bep

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Marja,

    Graskarpers kunnen zich in Nederland niet voortplanten. Als een populatie graskarpers de inheemse waterplanten te rigoreus opruimen dan komt dat omdat de beroepsvisser er te veel in heeft uitgezet. Naarmate ze groter groeien gaan ze ook meer eten. Het is dus zaak zo'n graskarperpopulatie in de loop der jaren uit te dunnen.

    In het Salland is het waterschap zeer content met 50% machinaal schonen van watergangen en 50% door graskarpers. Kortom als wij mensen op de juiste manier deze vissoort toepassen dan blijkt het prima te werken.
    Overigens sterven veel graskarpers snel een natuurlijke dood. Ze worden ook lang niet zo oud als gewone karpers.

    Kortom niet zo afgeven op deze prachtige chinezen. Goed toegepast zijn het uiterst nuttige immigranten.

    Van iemand zonder koninklijke onderscheiding (getver).

    BeantwoordenVerwijderen